Model Grubu ve “Değmesin Ellerimiz” Tartışması

Tarih : 12/ 09/ 2011

Geçtiğimiz haftanın en çok tartışılan konularından biri de, Model grubunun “Değmesin ellerimiz” isimli parçası oldu.

Sosyal ağlarda Beyonce’un “Hello” isimli parçasına benzerliğiyle alakalı videolar dönerek başladı tartışmalar. Daha sonra konuyla ilgili bir çok yorum yapıldı. Biz de önce Beyonce’un parçasını daha sonra da grubun bu iddiaya cevabını sizlerle paylaşıyoruz.

Beyonce’un ilgili parçası;

Şimdi de Model grubunun açıklaması;

“Şimdi…
Kısa keseceğim. Zira çoğu kişinin aksine biz ortada çok fazla konuşmaya değer bir şey göremiyoruz.
Kaç gündür eli maharetli, hin fikirli, kötü kalpli bir arkadaşımızın hazırladığı eğlenceli bir video sebebiyle hepberaber mütemadiyen vakit harcıyoruz. Şu saate kadar hiçbir şey söyleme gereği duymadık. Bu ilk uğraştığımız iftira davası değil. Bu tecrübelerle, bu tip polemiklerin geçmesini beklemenin her zaman daha sağlıklı sonuç verdiğini gördük. Gel gelelim bu kez işin içine “abi” dediğimiz hatta bazılarına “arkadaş” dediğimiz, saygı duyduğumuz, sözüne değer verdiğimiz insanların bile agresif tavırlarını görünce oldukça üzüldük. Bunlar da yetmezmiş gibi gördük ki sükunetimiz ve ağırbaşlılığımız, verecek bir cevabımız yokmuş gibi bir algıya yol açmaya başladı. Yine çok sevdiğimiz bir abimizin sözüyle özetlemek gerekirse, “zerafetimiz, zaafiyet sanılmaya” başlandı.
Mevzu bahis videoyu ilk izlediğimde gerçekten çok şaşırdığımı/şaşırdığımızı gizlemeyeceğim. Şarkının bestecisi ve söz yazarı olarak gerçekten çok etkilendim. Benim çok sevgili Beyonce ablamızın haberimin dahi olmadığı “Hello” şarkısı nasıl olur da benim bir gece evde tek başıma oturup yaptığım bir şarkının “aynısı” olabilirdi? Lakin her aklı başında insanın tepki vermeden önce yapması gerektiği gibi kısa süre sonra Beyonce’un “Hello” adlı şarkısının “tamamını” baştan sonra dinleme gereği duydum. O zaman işin özünü anlayabildim. Şarkının gerçekten “Değmesin Ellerimiz”e oldukça benzeyen tarafları vardı. Videoyu editleyen maharetli arkadaşımız o kadar güzel bir kolaj yapmıştı ki bu “çok benzer” iki mezuru alıp gerisini “Değmesin Ellerimiz” kısımlarıyla tamamlamak ve bu sekansları sürekli tekrar ettirmek suretiyle sanki Beyonce’un şarkısının tamamı, “Değmesin Ellerimiz”in tamamının “aynısıymış” gibi gösteriyor ve ortadaki benzerlik durumu bazı değerli arkadaşlarımızın “hırsızlık” iddiasında bulunmasına sebep oluyordu.
İnsanlar gerçekten 2000’li yılların en popüler beş şarkıcısından birinin şarkısından “arak” yaparak hit yaratacağımıza ve yakalanmayacağımızı düşünecek kadar saf olduğumuza inanmak istiyordu.
Açıkçası bu tip bir suçlama beni pek etkilemedi.
Çünkü ben o şarkıyı yazarken neler yaşadığımı biliyorum. Nasıl bir acı çektiğimi biliyorum. Uzun uzadıya süren ve hayatımı, enerjimi sömüren bir ilişkinin ardından, hala içimdeki aşkı hissede hissede ayrılık kararı vermenin acısını yaşadığım o gecede sesimi aşık olduğum kıza duyurmak için yazdığım şarkının kime ait olduğunu biliyorum. O şarkıyı yaptıktan sonra grup arkadaşlarıma, çocukluk arkadaşlarıma, aşık olduğum kıza nasıl bir gururla dinlettiğimi biliyorum. Ve takip eden aylarda, prodüktörümüze, menajerimize, plak şirketimize ve en sonunda da aynı acıyı yaşamış milyonlarca insanın beğenisine sunarken yaşadığım/yaşadığımız gururu biliyorum. Bütün bu gururu da bir tesadüf ve benzerliğin akıllıca ve planlı bir şekilde işlenerek dönüştürüldüğü cadı avı uğruna bir kenara atacak değilim/değiliz. Buna ben müsade etsem, her gece şarkıyı beraber bağıra çağıra söylediğimiz onbinlerce insan müsaade etmez. Eğer artık bu şarkıyı çalıp, söylerken en ufak bir çekince yaşadığımızı da düşünen varsa derhal bu kötücül düşünceyi kovsun kafasından. Çünkü artık “Değmesin Ellerimiz”i çok daha büyük bir gururla çalıp, söylüyoruz. Çünkü müzik asılsız polemiklerin tüketebileceğinden çok daha büyük ve önemli bir şey bizim için.
Bunun yanında evet, profesyonel incelemeler, hukuki başvurular pazartesiden itibaren başlayacak. Meslek birliğinden “benzerlik” durumu ile ilgili profesyonel görüş ve rapor alınacak. Bu süreçleri de her zaman kamuoyuyla paylaşırız merak etmeyin. Ama bunlar, müzisyen olarak, bizi çok da ilgilendiren konular değil.
Biz de yorulmuş veya yıpranmış değiliz asla. “Değmesin Ellerimiz,” bizim ne tek, ne de “en iyi” şarkımız. Zaten kısa bir süre sonra, radyolarda şimdiden yükselmeye başlamış olan “Pembe Mezarlık” şarkımızın video klibi yayına girecek ve bu konuşulanlardan geriye sadece küller kalacak.
Bu yazıyı da yazmamın ve yayınlamamızın sebebi asla bu polemiği yaratan ve “hırsızlık” iddiasını savunan insanlara cevap vermek değil. Ve biliyoruz ki bu insanlar ne bu yazıdan sonra ne de hiçbir zaman susacak ve geri çekilecek değiller.
Benim şarkı yazmama ve MODEL grubunun müzik yapmaya başlamasına ve devam etmesine sebep olan en büyük şey, her birimizin içindeki, o müzik aşığı çocuk. Gerçekten, notalarında mısralarında kendine dair bir şeyler bulduğu ve en güzel, en kötü zamanlarını paylaştığı müziğin peşinden gidip ona inanan saf duygularla bezenmiş çocuklar. Şimdi biz o müziği üreten insanlar olduk ve bizim eskiden hayran olduğumuz gibi bize hayran olan çok fazla sayıda insan var. Ve eminim tüm bu spekülasyonlar ve kuyruğunu kovalayan kedi oyunları, o içinde sadece güzel müziğe duyduğu sevgiyi barındıran çocuğun aklını çok karıştırdı ve çıkıp bizden beklediği cevabı vermemizi istiyor. İşte bu, o cevabın yazısıdır. Gerisi gerçekten –gerçekten- hiç mi hiç, umurumuzda değil.
Sonuç olarak,
Değmesin Ellerimiz şarkısının sözlerini ben yazdım.
Bestesini ben yaptım.
Düzenlemelerini MODEL olarak hepberaber yaptık.
Tutulsun diye yapmadık. Ama tutuldu.
Ve evet, “Hello” isimli şarkıyı da ilk kez bu durum vesilesiyle duydum/duyduk. İnanmak ya da inanmamak tamamen sizin takdirinizdir. Ve bizim bu konuda yapabileceğimiz hiçbir şey yok.
Hepinizi, hala ve her şeye rağmen sevgi ve muhabbetle kucaklayan
MODEL grubunun her bir üyesi adına,
Can Temiz “

Yorumla

  1. Posted by Ayse on December 21st, 2011, 15:37

    Yani ;) Kimseye açiklama yapmak zorunda bile degildin. O saçma sapan iddalari yapanlar belli ki kotu niyetli..
    Size basarilar diliyorum, süpersiniz :)

  2. Posted by tuğba on November 17th, 2012, 10:47

    kesinlikle haklısın kimseye açıklama yapmak zorunda değilsiniz onlar uydurmuşlar bir şey illaa ki çamur atacaklar…

Yorumla

Bu konu hakkındaki yorumunuzu buraya yazabilirsiniz.